Hur ansöker man till gymnasiet?

När man går i nian kommer så småningom tiden när det är dags att ansöka till gymnasiet. Men hur går det egentligen till att ansöka och finns det något särskilt man bör tänka på?

Håll koll på ansökningstiden

Det är viktigt att man ansöker till gymnasiet under rätt tid. Om man missar ansökningsperioden kan man förvisso ansöka i efterhand men då hamnar man i en annan sökgrupp och chansen att komma in på den utbildning man verkligen vill, minskar. Ofta har man en eller ett par veckor på sig att skicka in sin ansökan, men det kan vara klokt att redan i god tid fundera över vilka utbildningar man vill gå.

Vilka kurser ska vara godkända?

Om man söker in på en högskoleförberedande utbildning kan det vara klokt att kontrollera att man är godkänd i alla de kurser eller ämnen man behöver bli godkänd i. När man söker till gymnasiet kommer alla betyg att bedömas enligt ett poängsystem och det blir helt enkelt så att de som har bäst betyg blir antagna till den aktuella linjen om det är högt söktryck. Om man inte är godkänd i vissa av de mest grundläggande ämnena kan man också råka ut för att man inte kan söka till alla program. Ibland finns det program som individuellt val man kan välja, och i de programmen finns speciella resurser för att hjälpa dem som inte har det så lätt i skolan.

Var ansöker man?

När man ska söka till gymnasiet kommer det att öppna upp speciella hemsidor där man gör sina val. Man kan där välja mellan flera olika gymnasier, linjer och liknande och man kan också arrangera sina val i första hand, andra hand, tredje hand och så vidare. Om man inte har tillgång till en dator hemifrån kan man ofta ansöka via mobilens webbläsare eller genom en dator i skolan.