Välja rätt program till gymnasiet

När man ska ansöka till gymnasiet kan man välja mellan flera olika linjer och program, men vad ska man egentligen välja? Kan man ångra sig? Här får du tips och information.

Att välja rätt program

När man ansöker till gymnasiet kan man söka till flera olika program. Man kan rangordna sina val i flera olika steg. Det kan vara bra att läsa på om flera olika program innan man bestämmer sig. De allra flesta gymnasieskolor ordnar också öppet hus där man kan tala med andra elever om vad de tycker om sin skola och om de anser att de får en bra utbildning. Man kan få veta mer om vad man lär sig, vad man får göra och en hel del annat. Om man står i valet och kvalet mellan flera skolor eller utbildningar kan det här göra att man lättare kan ta beslut till vad man ska ansöka till först.

Ångra sig om man väljer fel

Att välja gymnasium och program att läsa är stort. Tidigare har man inte behövt göra speciellt många val gällande skola men när gymnasiet börjar ska man ta beslut helt själv. Som ung kan det vara svårt att veta vad man vill göra när man blir vuxen och många tror att det är helt avgörande vad man väljer i gymnasiet. Riktigt så är inte fallet. Man kan faktiskt läsa ikapp eventuella ämnen sedan, och dessutom kan man ångra sig och börja på en ny linje även efter att gymnasiet har börjat. Ibland kan man behöva läsa en linje som inte är förstahandsvalet, eller så kan man behöva pendla, men det kan trots allt vara ett bättre alternativ än att läsa helt fel linje som man inte alls trivs på. Ett annat alternativ är att börja på en folkhögskola eller liknande där man kan välja kurser mer fritt.