Hjälpsamma länkar

Att ansöka till gymnasiet är inte helt lätt. Det finns en hel del man måste fundera över och antalet olika gymnasieprogram är stort. Här kan du finna en den hjälpsamma länkar som kan vara bra att kika på oavsett om du ska välja gymnasium, om du har valt eller om du redan går på ett gymnasieprogram.

Att välja gymnasium

När man ska börja gymnasiet måste man först och främst besluta sig för var man vill gå i skola. Vill man kunna bo kvar hemma, pendla eller vill man flytta till en helt ny stad? Här finner du länkar där du kan läsa mer om de olika alternativen och även om olika gymnasieskolor.

Välja vilket program man ska gå

Du måste också fundera över vilket program du vill gå. Det finns flera länkar som ger information om de olika programmen, vad man lär sig och var de finns i landet. Vissa utbildningar ges bara på några gymnasieskolor i Sverige och då kan du som student bli tvungen att flytta eller pendla långt för att kunna gå den utbildning du vill.

Om man ångrar sig

Även efter att man har valt och påbörjat ett gymnasieprogram kan man ångra sig. Man kanske inte alls trivs i klassen eller med de ämnen man läser. Det kan också vara så att man helt enkelt inte orkar pendla eller inte trivs med att bo hemifrån. Det finns flera sajter där du kan läsa mer om hur det går till att ångra sitt val, om att byta gymnasium med mera. Att ångra sig är inget man behöver skämmas för. Man kan också ta ett sabbatsår om man så vill, för att sedan börja på gymnasiet år senare. Då får man gott om tid på sig att fundera över vad man vill göra. Ett gymnasieval är inte hela världen, oavsett program kan man bli precis vad man vill.