Information om olika sätt att studera på gymnasiet

När det gäller att börja studera på gymnasiet kan det vara bra att tänka på att det finns ett par olika sätt att studera på. Man kan till exempel välja mellan att läsa mer teori eller att ha en utbildning som är i stort sett helt praktisk.

Yrkesförberedande program

Om man går ett yrkesförberedande program är det väldigt mycket praktik inblandat. Man kan läsa flera olika ämnen, både teknik, bygg och ämnen inriktade på djur och natur. Om man inte gillar att läsa, skriva massor av prov eller liknande kan de här programmen vara mycket bra alternativ. Även om programmet inte ges på den ort man bor kan man många gånger läsa teori på plats på gymnasiet och sedan kan man göra praktiken på sin hemort. Det gör att man kanske inte behöver flytta, och det går att spara en hel del tid på att inte behöva pendla lika mycket. Genom att gå ett yrkesförberedande program kan man relativt enkelt få jobb direkt efter, och ibland till och med innan man har gått ut programmet.

Högskoleförberedande program

Om man redan innan man börjar gymnasiet vet att man vill läsa länge och kanske få ett jobb som advokat, ekonom eller civilingenjör, är det ett högskoleförberedande program man bör läsa. Här är undervisningen i stort sett helt teoretisk men ibland kan laborationer osv. förekomma. När man läser de här programmen får man ofta läsa en hel del grundämnen, och dessutom kan man välja till fler ämnen som kan behövas för att man så småningom ska kunna komma in på den högskoleutbildning man verkligen vill läsa.

Om det blir för jobbigt

Ibland kan man uppleva att det blir allt för jobbigt att studera. Då kan det vara klokt att ta ett sabbatsår utan studier och istället arbeta med något man gillar för att studera senare.