Olika tekniska yrkesprogram

På gymnasiet finns det en hel del olika yrkesprogram att välja mellan. De här programmen gör att man får en utbildning som gör att man kan gå ut i arbetslivet i stort sett direkt efter att man avslutat gymnasiet. Flera av programmen är tekniskt inriktade och dem tar vi upp här.

Fordonsprogrammet

Fordonsprogrammet är precis vad det låter som. Här får man lära sig det mesta man behöver veta om bilar. I de allra flesta fall får man också olika körkort. Det här är ett yrkesprogram för personer som till exempel vill bli bilmekaniker, köra lastbil eller för dem som vill arbeta inom bilbesiktning.

Elprogrammet

Elprogrammet är ett mycket speciellt program som inte finns på så många ställen. Det handlar helt enkelt om att lära sig det mesta som finns att lära sig om el. Om man vill bli elektriker är det här helt rätt program att gå. Man får flera olika certifieringar och liknande genom att gå på det här programmet. När man avslutat sin utbildning kan man i stort sett gå ut och få arbete direkt.

Industriprogrammet

Inom industriprogrammet får man lära sig att svetsa och att göra flera olika sysslor som förekommer inom just industrin. I dag är industripersonal mycket eftertraktad och det är lätt att få jobb. Om man vill arbeta inom tillverkning av olika saker som lastbilshytter eller liknande kan man lära sig det mesta man behöver veta när man går industriprogrammet som finns på flera olika ställen i Sverige.

Bygg- och anläggningsprogrammet

Om man vill arbeta som målare, snickare eller som anläggningsarbetare är det här helt rätt program att gå. Många av de elever som går det här programmet blir kontaktade av företag redan innan de slutar skolan och blir erbjudna ett arbete. Det är med andra ord relativt lätt att få arbete efter att ha gott ett yrkesförberedande program.