Yrkesprogram för den djur- och naturintresserade

Även om man inte gillar bilar och teknik finns det en hel del olika yrkesprogram att välja mellan på gymnasiet. Men vad kan man lära sig mer om?

Skogsvård och jakt

Om man gillar att vara i skogen eller jaga finns det gymnasieprogram som är inriktade mot just det. Man kan till exempel lära sig mer om hur man sköter om en skog, om hur jakt ska bedrivas och mycket annat.

Hästar och ridning

Några av de kanske allra mest populära yrkesprogrammen på gymnasiet är de som handlar om hästar och ridning. Många av dessa program gör att man kan bli travtränare, ridlärare eller hästskötare. Om man verkligen brinner för hästar är de här valen bra alternativ. Ofta kan teori och praktik blandas så att man kan göra de praktiska delarna på en ridklubb där man bor eller liknande.

Hundar

Om hunden är den bästa vännen man har finns det också speciella hundgymnasium. De är yrkesförberedande för hundtränare, hundfrisörer och hundbeteendevetare. De finns på flera ställen i landet och ofta kan man här få träna flera saker med sin hund. Om man har en hund kan man ta med den och ofta finns det rum man kan ha hunden i. På vissa skolor får dock hunden bo i speciella hundstall i närheten av boendet.

Lantbruk

För den som vill driva ett lantbruk med odling, kor och andra bondgårdsdjur finns det också gymnasieutbildningar som förbereder inför det. Där får eleverna lära sig allt om maskiner, djurens skötsel och så vidare. Utbildningen är mycket bred och man får veta mer om hur det är att ha ett lantbruk både under sommar och vinter.

Generellt sett har studenter som går yrkesförberedande utbildningar stor chans att få arbete oavsett om det gäller tekniska linjer eller djur- och naturinriktade sådana. Det kan vara bra att komma ihåg när man ansöker.